Cum trebuie transmisa grafica pentru proiectul tau?
In cazul in care aveti deja grafica realizata pentru proiectul dvs sau lucrati cu un grafician in vederea realizarii acesteia, trebuie sa aveti in vedere ca acest proces este destul de complex si necesita cunostinte tehnice, creativitate si experienta in domeniu.
Machetele grafice se lucreaza in programe de specialitate precum Corel Draw sau Adobe Ilustrator, acestea fiind programe vectoriale.
Pentru a va asigura ca ne transmiteti fisierele corespunzatore de tiparire, va recomandam sa urmati urmatoarele etape:
- Formatul fisierului: Asigurati-va ca grafica este salvata intr-un format adecvat pentru tipar. Formatele acceptate sunt cele cu extensiile: .cdr, .pdf, .eps, .ai, .tiff
Atentie:
1. Nu sunt acceptate fisierele cu extensie: .jpg, .png, .psd, .ppt, .doc
2. Formatele .pdf trebuie obtinute prin exportul fisierelor din programele de grafica (nu se accepta alte formate tip .jpg, .doc, .ppt, etc. – care au fost transformate fortat in .pdf)
3. Documentele lucrate in Photoshop nu sunt vectoriale, nu sunt acceptate pentru tipar fisierele cu extensie .psd. Din Photoshop se pot exporta doar formatele acceptate .tiff, needitabile, lucrate conform indicatiilor tehnice de mai jos
- Dimensiuni: Fisierele trebuie lucrate de la inceput la cotele reale ale produsului, asa trebuie si exportate si transmise furnizorului
- Rezolutie: Fisierele trebuie lucrate de la inceput la rezolutia corespunzatoare pentru tiparire:
- Pentru tipariturile mici precum carti de vizita, flyere, pliante, mape prezenntare, afise, vouchere, etc – rezolutia documentului trebuie sa fie de 300 dpi
- Pentru tipariturile mari precum: bannere, mesh-uri, autocolante, fototapet, etc – rezolutie documentului trebuie sa fie 150 dpi
- Culori: Utilizati culorile in mod corespunzator pentru a respecta identitatea vizuala a brandului. Asigurati-va ca toata grafica este in modul de culoare CMYK pentru tipar.
Nu se accepta fisiere cu texte, poze, culori in RGB. In tipar se lucreaza cu spectrul de culori CMYK. O culoare de tip RGB nu este recunoscuta de nici o imprimanta, iar in momentul in care in fisier se regaseste o astfel de culoare RGB, imprimanta va inlocui automat acea culoare cu o nuanta apropiata, compusa din CMYK. Uneori exista discrepante majore de nuante datorita acestei conversii de culori fortate.
- Fonturi pentru text: transmiteti o data cu macheta grafica si fontul/fonturile utilizate in macheta daca se doreste editatea fisierului. Altfel, convertiti la curbe toate textele din document.
In cazul in care un text este neconvertit la curbe, exista posibilitatea ca programul de grafica al furnizorului sa inlocuiasca automat fontul de scriere resultand un alt aspect alt produsului
- Bleed si margini de siguranta: Include-ti o zona de bleed (de obicei 3-5 mm) in jurul designului pentru a evita problemele de taiere la ghilotina, in cazul tipariturilor de mici dimensiuni.
Pentru printurile de dimensiuni mari, lasati o zona de siguranta de aprox 10 cm fata de margine intrucat sunt finisaje ce pot perfora elementele si textele aflate prea in margine.
Pentru o incadrare corespunzatoare asigurati-va ca nu aveti texte, poze si alte elemente de grafica in apropierea maginilor, lasati o zona de siguranta in functie de produsul pe care doriti sa il realizam.
- Scalabilitate: Asigurati-va ca elementele grafice sunt scalabile/vectoriale si nu isi vor pierde calitatea atunci cand sunt marite (logo, texte, elemente grafice)
- Imaginile – imaginile trebuie sa corespunda documentului de lucru din punct de vedere al dimensiunii, continutului si al rezolutiei.
Pozele trebuie sa aiba o calitate foarte buna, sa fie convertite la CMYK si sa se lucreze la dimensiunea reala a lor. Imaginile trebuie sa fie clare, luminoase, reprezentative pentru proiectul dvs si nu trebuie sa contina watermark-uri sau alte incrisuri care interzic utilizarea imaginii, ca urmare a incalcarii drepturilor de autor.
Va incurajam sa lucrati cu site-uri de specialitate si sa achizitionati pozele cu licenta de utilizare. Nu va recomandam utilizarea pozelor de pe net/ de pe google, intrucat acestea nu au drept de utilizare si sunt la dimensiuni mici care nu permit imprimarea la o calitate buna a imaginii respective.
Daca aveti pozele proprii ale produselor (de ex: poze la preparatele din restaurantul dvs, realizate de un fotograf profesionist) este ideal sa le utilizati.
- Gruparea elementelor – pentru a nu fi distorsionat aspectul final al machetei grafice, va rugam sa grupati la final toate elementele grafice ( logo, text, poze, alte elemente). In acest fel ne asiguram ca nu se pierde vreun detaliu din grafica.
Dupa transmiterea graficii catre echipa de la Imageprint, aceasta va fi analizata si veti primi un feedback daca este corespunzator lucrata, in formatul necesar pentru tipar si cu caracteristicile tehnice de mai sus.
Bunul de tipar (BT) reprezinta acceptul clientului final si irevocabil asupra continutului lucrarii (text, imagine si design). Din momentul acordarii bunului de tipar nu se mai opereaza nici o modificare asupa machetei, responsabilitatea continutului este exclusiva a clientului, comanda este considerata ferma.
Prin urmare, urmand acesti pasi, veti putea transmite grafica pentru printurile dorite intr-un mod profesionist si eficient, asigurandu-va ca rezultatul final va fi de inalta calitate si va reflecta corect brandul dvs.